Gastblog: De kruidhof in Buitenpost

Gastblog de Kruidhof Buitenpost

Gastblog: De kruidhof in Buitenpost

Categorie : Gastblog , Leuke uitjes

De Kruidhof in Buitenpost botanische tuin van Friesland.

 

Vorig jaar schreef Karin Hoogterp, coördinator van De Kruidhof in Buitenpost, onderstaande blog voor mijn andere website: Natuurlijk! Ida. Ik plaats deze blog nogmaals maar dan op deze site zodat iedereen kan lezen en zien hoe mooi het bij de Kruidhof is. Ben je er nog nooit geweest? Als je van natuur, planten, bloemen, kruiden en moestuinieren houdt, is dit zeker een aanrader!

logo_dekruidhof

Toen ik drie jaar geleden bij De Kruidhof solliciteerde naar de functie van coördinator wist ik niet dat dit wel eens een baan kon worden waar je nooit meer vanaf komt. De Kruidhof gaat namelijk aan je kleven. In positieve zin hoor, ik ga nog dagelijks fluitend naar mijn werk. Bij een botanische tuin stelde ik me altijd een plek voor waar planten met allerlei ingewikkelde plantennamen in een tuin staan met bordjes erbij. Ik heb niet echt groene vingers dus werken bij een botanische tuin zou niet direct in me opkomen. Toen ik de vacature las kreeg ik een hele andere indruk en werd ik toch wel heel nieuwsgierig. Ik solliciteerde en….werd aangenomen.

Als ik nu over De Kruidhof vertel aan mensen die ik ken merk ik dat ze net zo enthousiast worden als ik. Veel mensen weten niet dat je bij ons terecht kunt voor heel veel soorten vaste planten, kruiden, fruitboompjes en groenteplantjes, voor een groot deel uit onze eigen kwekerij. Of dat we een prachtige cadeauwinkel met natuurlijke producten hebben. In de Verkooptuin en de cadeauwinkel kun je gratis heerlijk rondstruinen en als je wilt kun je genieten van heerlijke huisgemaakte biologische lekkernijen een lunch of een high tea in ons gezellige tuincafé met een groot terras.  Voor de cadeauwinkel, de Verkooptuin en het tuincafé betaal je geen entree. Die betaal je alleen voor een bezoek aan de botanische tuinen en het (overdekte) IJstijdenmuseum wat overigens ook enorm de moeite waard is.

IMG_3441

Afternoon Tea

De botanische tuinen bestaan uit 17 verschillende thematuinen op een terrein van maar liefst 3,5 hectare. De hoofdcollectie beslaat de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West Europa en daar ben ik persoonlijk heel erg trots op! Daarnaast is er o.a. een Kloostertuin, een Fruithof met wel 200 appel en perenrassen, een Keukenkruidentuin, een Heemtuin, een Vlindertuin, een Meditatietuin en een schitterende Heemtuin.  Alle tuinen met wat extra informatie vind je op onze website.

kruiden

foto 1 verkleind

De producten uit de tuinen gebruiken we zoveel mogelijk. Zo maken we bijvoorbeeld Sint Jansollie, lavendelolie en calendulaolie en appelsap voor verkoop in onze winkel. In het Tuincafé wordt deze appelsap ook geschonken en kunt u genieten van gerechten met fruit, kruiden en groente uit onze tuinen.

winkeltje kruidhof

We organiseren regelmatig workshops waarbij u zelf aan de slag gaat met producten uit onze tuinen. Zo maken we dit jaar bijvoorbeeld een zonnebrand en aftersun met Tjitske Postma van Krûdwiizer en kunt u weer zelf Sint Jansolie en calendulazalf komen maken in de periode dat het Sint Janskruid bloeit.

De gratis toegankelijke jaarlijkse Natuurmarkt op de eerste woensdag van augustus trekt ieder jaar ruim 2.000 bezoekers. Meer dan 60 standhouders met natuurlijke en handgemaakte producten maken de natuurbeleving op De Kruidhof compleet. Tijdens de Oogstdag half oktober sluiten we het seizoen altijd feestelijk af en maken we Beerenburg, likeuren, appelsap en andere heerlijke hapjes van producten uit de tuinen. Kinderen kunnen pompoenen komen snijden en spelen in onze educatieve speeltuin met veel zand en water en er is een markt het heerlijke producten en proeverijen in de kas en in de Kloostertuin.

foto educatieve speeltuin

Ook voor familiefeestjes, bedrijfsfeestjes of bruiloften is De Kruidhof een geweldige locatie. U ziet het… ik kan wel uren doorgaan. Maar laat ik dat maar niet doen en u gewoon uitnodigen om het gewoon maar te komen ervaren. Neem uw Museumkaart mee als u die heeft want daarmee heeft u gratis toegang. Kijk gerust eens op www.dekruidhof.nl en blijf op de hoogte via facebook.

Ik hoop u graag eens te ontmoeten!

Karin Hoogterp

Coördinator De Kruidhof,
Buitenpost


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: