Toekomst zaaien: het internationale zaai evenement voor jong en oud

Toekomst zaaien: het internationale zaai evenement voor jong en oud

Categorie : Informatief , Leuke uitjes , Tips

In oktober 2019 is iedereen, zowel kinderen als volwassenen, weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Toekomst zaaien op biodynamische boerderijen

Het Toekomst Zaaien gaat 5 oktober van start op tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten.

Tuinder Jan Schrijver (tevens voorzitter van Stichting Demeter):

Zaaien is iets heel moois, je raakt ervan in verwondering. Het geeft je het gevoel dat je altijd opnieuw kunt beginnen, wat er ook gebeurt in de wereld.”

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel gaat 13 oktober Sint Jans rogge zaaien, een van de vele soorten oude graanrassen die hij teelt.

Louis: “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden.” Bij de Kollebloem in St.Lievens-Esse (B) zaaien ze op 19 oktober spelt. Jaar in jaar uit selecteren ze de stevigste en mooiste halmen en aren om ze het volgende jaar als nieuw zaaizaad te kunnen gebruiken.

Toekomst zaaien zaaievenement

En bij het Toekomst Zaaien bakken ze speltkoekjes van eigen oogst. De Kollebloem is een biodynamisch groentebedrijf dat, als dat mogelijk is, kiest voor zaadvaste rassen. Dit zijn rassen die in een volgende generatie ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als de ouderplanten. Ze zijn dus geschikt om er zaad van te oogsten en weer uit te zaaien.

Diversiteit van zaadgoed

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en hen kennis laten maken met biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer ism diverse partners.

toekomst zaaien zaaievenement

Dat steeds minder bedrijven een steeds groter deel van de zaden produceren (momenteel hebben de drie grootste zaadconcerns meer dan de helft van de internationale zaadhandel in handen) is zorgelijk, omdat diversiteit van zaadgoed en zeggenschap in het gedrang komen. Om positieve ontwikkelingen op gang te brengen zijn vanuit de biodynamische beweging initiatieven ontstaan.

Zo steunt Stichting Zaadgoed telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw en zet zich in voor biologische selectie en veredeling. In 2017 is Coöperatie de Zaderij opgericht voor en door boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Tineke Alberts van Boerderij Buitenbant is een drijvende kracht. Na het Toekomst Zaaien op haar bedrijf op 12 oktober laat ze de zaaiers allerlei verschillende oude en nieuwe wortelrassen proeven.

Toekomst Zaaien: waar en wanneer?

Deze acht biodynamische boerderijen doen mee:

  • De Lepelaar in Sint Maarten/ boven Alkmaar (zaterdag 5 okt);
  • Kraaybeekerhof in Driebergen (zaterdag 5 okt);
  • Boerderij Buitenbant in Bant/ Noordoostpolder (zaterdag 12 okt);
  • Doornik Natuurakkers in Bemmel/ boven Nijmegen (zondag 13 okt);
  • Wassende Maan in Astene-Deinze/ onder Gent (woensdag 16 okt);
  • De Kollebloem in St.Lievens-Esse/ tussen Brussel en Gent (zaterdag 19 okt);
  • De Kromme Lepel in Lepelstraat/ boven Bergen op Zoom (zaterdag 26 okt);
  • Het Geweide Hof in Garmerwolde/ bij Groningen (zondag 27 okt).

Het start overal om 14 uur, alleen bij De Wassende Maan om 10 uur. Kijk voor meer info of om je aan te melden op: www.toekomstzaaien.nl.

toekomst zaaien zaaievenement

Aanmelden is niet verplicht, maar voor de boeren is het fijn om te weten hoeveel mensen er ongeveer komen.


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: