Moestuinbak kopen of maken? Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Moestuinbak kopen of maken

Moestuinbak kopen of maken? Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Net als je hebt besloten om te gaan moestuinieren in een moestuinbak, blijkt het uitkiezen hiervan wel een stukje lastiger. Ga je zelf eentje maken? Welk materiaal gebruik je dan? En hoe groot moet de moestuinbak zijn? Wil je een moestuinbak kopen, dan is er ook ontzettend veel keuze. Hier de punten waar je op moet letten bij de aanschaf.

Moestuinbak kopen of maken?

Moestuinieren in bakken is helemaal hot! Dit blijkt ook wel, op internet is er hartstikke veel aanbod. De moestuinbak is er in verschillende maten, materialen en soorten.  Zo kun je een complete moestuinbak kopen maar je kunt er ook een maken.

Welke moestuinbak uiteindelijk het beste bij jou past is voor iedereen verschillend. Dit hangt van je beschikbare ruimte af, je budget en van welk materiaal de moestuinbak gemaakt is. Als je zelf wat handig bent, kun je uiteraard ook heel goed zelf een moestuinbak te maken. Ook dan dien je rekening te houden met een aantal punten.

Soorten moestuinbakken

Heb je erg veel ruimte in je achtertuin of heb je maar een heel klein stukje tuin over? Of misschien wil je wel een moestuinbak voor op je balkon? Allemaal omstandigheden die belangrijk zijn om de juiste keuze te kunnen maken voor een moestuinbak naar jouw persoonlijke wensen.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten moestuinbakken verkrijgbaar. Niet alleen het materiaal waarmee de bak gemaakt is maar ook de verschillende afmetingen die verkrijgbaar zijn. Daardoor kan het al snel lastig lijken om een goede bak te kiezen. Hou daarom altijd rekening met  je persoonlijke wensen en uiteraard je persoonlijke omstandigheden. Het is hierbij eerst belangrijk om te kijken op welke plek je de bak neer wilt zetten. Ook maakt het nogal verschil of je een grote tuin hebt of helemaal geen tuin. Woon je in een flat en heb je alleen maar een balkon? Dan is het handiger om voor kleine bakken te kiezen die je makkelijk kunt verplaatsen.

moestuinbak kweektafel grijs
Moestuinbak grijs op poten

moestuinbak voor balkon

Moestuinbak kopen? Je bestelt deze bak hier

Ook deze lage bakken zijn zeer geschikt om te gebruiken als je weinig ruimte hebt.

moestuinbak klein balkon
moestuinbak klein balkon

Deze bakken zijn oa bij bol.com verkrijgbaar. Je kunt ze hier bekijken.

Vierkante meter bak

Je hoeft geen grote tuin te hebben, een moestuinbak past al snel. Heb je een klein stukje grond tot je beschikking dan kun je ook kiezen voor een vierkantemeter moestuinbak. Deze moestuinbak wordt ook wel de vierkantemeter tuin genoemd. Je kunt er voor kiezen om deze moestuinbakken zelf te maken maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Heb je meer ruimte, dan kun je ook meerdere bakken naast elkaar plaatsen.

Moestuinbak zelf maken

Ben je handig dan kun je ook zelf je vierkante meter moestuinbak maken. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor natuurlijke materialen waarmee je de bak kunt maken, zoals:

  • Hout
  • Tegels
  • Klinkers
  • Steen

makkelijke moestuin

Mijn moestuinbak gemaakt van stoeptegels.

Er is gewoon zoveel mogelijk om je eigen moestuinbak mee te maken. Laat je fantasie de vrije loop en maak met natuurlijke en onbewerkte materialen jouw eigen unieke moestuinbak.

Een makkelijke moestuinbak kopen of maken

Wil je zelf een makkelijke moestuinbak kopen of maken? Hou dan even rekening met de volgende eigenschappen waaraan je bak dan aan dient te voldoen.

De juiste afmeting van de moestuinbak

Kies eerst de juiste plek in de tuin waar de moestuinbak moet komen te staan. Meet deze plek goed op zodat je de juiste afmeting van de moestuinbak kunt maken of kopen. Zorg er ook voor dat de afmeting van de moestuinbak klopt als je de bak wilt onderverdelen in kleinere, gelijke vakken.

Deze vakjes maken het moestuinieren veel handiger. In elk vakje zaai je dan vervolgens een andere groentesoort. Op deze manier kun je zo niet alleen verschillende soorten groente kweken, het is ook nog eens erg overzichtelijk.

Koop of maak je zelf je bak, hou er dan altijd rekening mee dat je makkelijk bij elk vak van de bak kunt komen. Zo kun je al je plantjes goed verzorgen, zonder dat je hiervoor in de bak hoeft te staan.

Plaats je die bak bijv. tegen een muur of schutting, zorg er dan voor dat je goed bij zijkanten kunt komen. Op die manier blijven alle vakken goed bereikbaar als alle groenteplantjes straks gaan groeien.

Let op: Heb je weinig ruimte voor de bak? Meet dan altijd eerst de beschikbare ruimte in je tuin op. Het zou zonde zijn als je bak klaar is en deze toch niet past.

Een moestuinbak van hout kopen of maken

Ook het materiaal van een moestuinbak is zeer belangrijk. Als je kiest om zelf groenten te kweken, kies je natuurlijk voor verse groentes zonder het gebruik van allerlei schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Om natuurlijke groenten te kweken is het daarbij ook heel belangrijk om onbewerkte materialen voor je moestuinbak te gebruiken. Voor verse, onbespoten groentes gebruik je daarom bakken van schone, natuurlijke en onbewerkte materialen.

Vrijwel het meest gebruikte materiaal om een moestuinbak van te maken is hout. Geïmpregneerd hout is zo’n houtsoort dat vaak wordt gebruikt. Helaas is dit niet zo’n goede houtsoort om te gebruiken voor een moestuinbak. Geïmpregneerd hout is namelijk bewerkt hout en is hierdoor geen geschikte keuze om er een moestuinbak van te maken.

De reden hiervan is dat de gifstoffen die gebruikt zijn om het hout te impregneren, via het water in de grond komen. In de grond waar jij vol verwachting de moestuinzaadjes hebt ingezaaid. Vervolgens worden deze gifstoffen opgenomen via de wortels van je groeiende groente plantjes! Ongemerkt krijg jij dus deze gifstoffen binnen als je je geweekte groenten weer opeet. Ik weet niet hoe jij het ziet, maar dit is niet mijn bedoeling van moestuinieren en op een natuurlijke wijze groentes kweken.

Douglashout is een zeer geschikte houtsoort om een moestuinbak mee te maken. Bovendien gaat dit hout ook langer mee omdat er veel hars in zit. Ook larikshout is een goede houtsoort om een bak van te maken.

Duurzaam materiaal voor een moestuinbak

Niet alleen het materiaal is belangrijk, het materiaal moet ook voor langere tijd meegaan. Als je de keuze hebt gemaakt om een moestuin te beginnen, is het vast niet de bedoeling om dit maar voor een seizoen te doen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een bak die ook voor een langere tijd meegaat en waar je zeker heel wat jaren mee vooruit kan en welke dus zorgt voor heel veel jaren moestuinplezier.

Goedkoop is vaak duurkoop!

Ook de prijs zegt vaak wat over de kwaliteit. Je hebt ze vast weleens gezien in een tuincentrum of bouwmarkt: Complete houten moestuinbakken voor minder dan € 20. Het kan dan heel aanlokkelijk zijn om zo’n bak aan te schaffen. Doe het niet want goedkoop is ook in dit geval duurkoop.

De reden dat deze bakken zo goedkoop zijn komt doordat deze zijn gemaakt van goedkoop hout wat al heel snel gaat rotten. Dit zou toch zonde zijn voor de tijd en moeite die je dan al in je moestuinbak hebt gestoken. Je zult vervolgens dan weer op zoek moeten naar een nieuwe bak. Naast dat dit ook weer geld kost, geeft het ook weer extra werk om de hele inhoud van de oude bak te verplaatsen naar de nieuwe bak. Om over de ergenis nog maar te zwijgen.

Een moestuinbak van Douglashout

Een zeer geschikte houtsoort om een moestuinbak mee te maken, of te kopen, is douglashout. Niet alleen is douglashout onbewerkt, het is ook nog eens duurzaam. Het hout gaat veel langer mee omdat er veel hars in het hout zit. Kortom een perfecte keuze voor de start van jouw moestuinavontuur.

Moestuinbak dik douglashout

Moestuinbak van douglashout kopen? Kijk hier!

Wil je een moestuin beginnen? Kies meteen voor een goede en duurzame moestuinbak. Dit scheelt je op lange termijn uiteindelijk onnodig werk en is daardoor ook nog eens voordeliger.

Makkelijke moestuinboek

Wil je meer informatie over de makkelijke moestuinbak en hoe je deze kunt maken? Dan raad ik je het boek: ‘de makkelijke moestuin’ van Jelle Medema aan. Ook ik ben destijds met behulp van dit boek mijn makkelijke moestuin begonnen.

Lees ook: makkelijke moestuin boekrecensie

Naast dat hierin alles uitgelegd wordt over hoe je een makkelijke moestuin opzet, lees je ook waar een echte makkelijke moestuinbak aan voldoet en hoe je deze kunt maken.

Zelf een moestuinbak maken? Volg dan de duidelijke werkbeschrijving + handleiding die ook in het boek te vinden is. Zodat je stap- voor-stap een makkelijke moestuinbak kunt maken.

Makkelijke moestuinboek jelle miedemaBestel het boek hier!

Kortom ‘de makkelijke moestuin’ is het complete boek bij het opzetten en onderhouden van een moestuin.


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: