Makkelijke moestuin boek van Jelle Medema. Review: start je eigen moestuin

makkelijke moestuin boek review

Makkelijke moestuin boek van Jelle Medema. Review: start je eigen moestuin

Inmiddels is mijn vierde moestuinseizoen alweer van start. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd maar vooral ook veel genoten. Genoten van mijn moestuintje, genoten van al die zaadjes die uitgroeiden van kleine plantjes tot complete groentes. Elk jaar start ik weer met veel plezier aan het nieuwe moestuinseizoen. Gewoon lekker in de achtertuin met behulp van het makkelijke moestuin boek.

Als je denkt dat wij een grote tuin hebben, dan heb je het mis. Integendeel, wij hebben een kleine tuin. Eerst dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn om hier een moestuin in te beginnen. Toch is dat gelukt en geniet ik hierdoor al jaren van mijn eigen moestuintje. Een makkelijke moestuin. Gewoon thuis, in de achtertuin. Graag vertel ik hoe ik ben begonnen met mijn grote hobby. Het makkelijke moestuin boek van Jelle Medema maakte dit voor mij mogelijk.

Het begon met een gedachte

Na de zomer van 2014 liep ik met de gedachte om met een moestuin te beginnen. Ik schreef me in bij de plaatselijke moestuinvereniging hier in het dorp. Met de gedachte dat ik dan in het voorjaar van 2015 wel een stukje grond had om te starten.

Helaas… Dat viel even tegen. Er was namelijk een wachtlijst van minimaal 1, waarschijnlijk wel 2 jaar. Dat had ik niet verwacht. En ik baalde enorm.  Een moestuin hebben was ineens heel hot.

Het imago van gepensioneerde mannen die dagelijks op de fiets met gieter en emmer aan het stuur en een schoffel onder de arm, naar het volkstuintjescomplex fietsten, was achterhaald. Integendeel, een moestuin was voor iedereen weggelegd. Man en vrouw, jong en oud. Iedereen deed en kon het. En ik wilde dat ook: mijn eigen moestuin.

Ik schreef mij toch maar in bij de moestuinvereniging. Dan stond ik maar vast op de lijst.

Onverwachts een oplossing

Het was inmiddels begin Januari 2015. Op een of andere manier liet de gedachte van het hebben van een eigen moestuin mij maar niet los.

Ik wilde starten en niet nog jaren wachten. Maar hoe ging ik dat doen? Een grote tuin dat hadden we niet, dus dat zou vast geen optie zijn.

Na wat zoeken op het internet, bleef ik hangen op de site van de makkelijke moestuin van Jelle Miedema. Hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd. Dit was het! De oplossing waar ik naar zocht, de manier om een moestuin op te zetten en te onderhouden. Dit kon gewoon in je achtertuin, ongeacht of die nu klein of groot was.

Makkelijke moestuin boek bestellen

Ik overlegde met mijn man en besloot eerst maar het makkelijke moestuin boek te bestellen. Dat was balen want de nieuwste druk was nog niet verkrijgbaar. Via bol.com kon ik alvast een exemplaar reserveren. Zodra het boek dan uitkwam, zou deze worden verzonden. De planning daarvoor was ergens halverwege Februari. Dat was minstens nog 5 weken wachten. Maarja, het was toch winter en ik kon toch nog niet beginnen. De weken vlogen voorbij. En op het moment dat ik er even niet aan gedacht had, werd het boek bezorgd. Eigenlijk was dit het ideale moment.

Ik was meteen onder de indruk nadat toen ik het boek had uitgepakt. Wat was het een groot en dik boek! Dit had ik niet verwacht. Toen ik even snel door het boek heen bladerde, zag ik de mooiste foto’s voorbij komen. Dat Jelle Medeme een grafische achtergrond heeft, komt in het boek duidelijk naar voren.

De prachtige afbeeldingen en illustraties maken het boek meer dan af. Dit is niet een boek wat zomaar even is gemaakt, hier is met veel liefde aan gewerkt. Dat zie je meteen. De passie voor zijn hobby, de makkelijke moestuin, straalt van het boek af. Nog steeds vind ik het leuk om samen met de kinderen plaatjes in het boek te bekijken. Net zoals in een prenteboek waarin je steeds nieuwe dingen ontdekt.

Stap voor stap aan de slag

Wat kun je allemaal lezen (en zien) in het boek? Na een inhoudelijk stukje over allerlei onderwerpen die van belang zijn bij het moestuineren is het dan tijd om zelf aan de slag te gaan.

Het boek behandeld stap voor stap de handelingen die nodig zijn om zelf een moestuin op te zetten. Zo leer je om een plan te maken, de juiste plek te vinden voor jouw moestuinbak. Maar ook de informatie om de juiste moestuinbak te kiezen, welke grond je kunt gebruiken en natuurlijk hoe je de groenten verbouwd volgens de MM (makkelijke moestuin) methode.

De moestuinbak

Als je de juiste plek gevonden hebt dan is het tijd om aan de slag te gaan met de moestuinbak. Ook hier zijn talloze mogelijkheden voor.

 • Zo kun je een moestuinbak kopen:  In het boek wordt verteld waar je op moet letten waar een goede moestuinbak aan moet voldoen
 • Tips over welke materialen je kunt gebruiken om zelf een moestuinbak te maken
 • Een handige werkbeschrijving hoe je zelf een moestuinbak van hout kunt maken

De makkelijke moestuinmix

Als je de moestuinbak klaar hebt, dan is het tijd om deze te vullen met aarde. Hiervoor heeft Jelle de makkelijke moestuinmix ontwikkeld.

MM mix: Een mengsel van drie gelijke delen vermiculiet, goede gemengde compost en turfmolm.

In het boek legt Jelle uit:

 • wat deze mix is en
 • waarom dit de mix is voor jouw moestuin.

Je bent natuurlijk vrij om te bepalen wat jij als grond gaat gebruiken in de moestuinbak. Ik heb de moestuinmix destijds wel aangeschaft. Het is even een aanschaf, dan ben ik met je eens.  Maar op lange termijn verdient deze mix zich dubbel en dwars terug. Op de site van de makkelijke moestuin kun je dmv een handige rekenhulp uitrekenen hoeveel zakken ‘MM mix’ jij nodig hebt voor je bak.

De mix kun je via de volgende manieren bestellen:
 • via de site
 • Afhalen bij inmiddels verschillende tuincentra’s
 • Bij een van de vele afhaaldepots door heel Nederland.
Met de mix kun je wel 10 jaar vooruit. Het enigste wat je elk jaar aan moet vullen is compost. Ook als je geoogst hebt, vul je het vak even aan met compost en kun je vervolgens weer zaaien in het vak.

De makkelijke moestuin vullen

En dan is het tijd om je moestuinbak te vullen. Dit is leukste van alles. Je kunt de moestuinzaadjes via de website van de makkelijke moestuin bestellen. Dit hoeft natuurlijk niet. Ook hier bepaal je natuurlijk zelf wat voor zaadjes je aanschaft. Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig de moestuinzaadjes via de website besteld. Ook gebruik ik elk jaar wel de ah moestuinzaadjes.

makkelijke moestuin zaadjes

In het boek wordt duidelijk uitgelegd welke groenten voorgezaaid kunnen worden en hoe je dat doet. Ook hierbij maken de duidelijke foto’s in het boek, het een stuk makkelijker.

voorzaaien

Een handige zaaikalender staat zowel in het boek en is tevens los bijgevoegd. Hierop kun je precies zien, per groentesoort, wanneer je welke zaadjes kunt planten, in welke vakken van je moestuinbak je dat kunt doen, hoeveel zaadjes je per vak kunt zaaien en hoelang het ongeveer duurt voor je de groentes kunt oogsten.

makkelijke moestuin boek jelle miedema

Zelf gebruik ik ook nog de moestuinplanner. Deze handige tool  is handig om bij te houden wat je in welk vak gezaaid hebt. Door de datums hierbij te vermelden, zie je in een oogopslag hoe het er voor staat met jouw vierkante meter tuin. Print de planner uit en hang deze op.

Moestuinieren met kinderen

In het makkelijke moestuin boek wordt ook aandacht besteed om met kinderen te gaan moestuinieren. In een aantal pagina’s wordt verteld waarom een moestuin voor kinderen ook belangrijk is. Tot slot worden er nog een aantal tips gedeeld waar je op kunt letten om een  moestuintje voor je kinderen te realiseren.

Inmiddels is er ook een makkelijke moestuin boek voor kinderen beschikbaar. Een aanrader voor wie zich samen met de kinderen verder wil verdiepen in het moestuinieren.

makkelijke moestuin boek kinderen

MM voor gevorderden

Ook als je inmiddels al een gevorderde moestuinierder bent, dan blijft het boek een handig naslagwerk.  Er is in het boek zelfs een hoofdstuk gewijd aan de gevorderde moestuinierder.

De handige groentewijzer komt ook altijd van pas. In deze groentewijzer worden een hele reeks groenten stuk voor stuk uitgelicht:

 • Hoe je ze zaait of plant,
 • Op welke plek je ze in de moestuinbak zet,
 • Hoe de zaailingen eruit zien,
 • De verzorging van de planten,
 • Hoe en wat je met de oogst kunt doen.

Eindconclusie over het makkelijke moestuin boek

Het makkelijke moestuin boek maakt het voor iedereen mogelijk om, ondanks een kleine tuin, een moestuin te realiseren. Door de stap voor stap handleiding weet je precies wat je te doen staat. De vele afbeeldingen en illustraties maken het boek meer dan af. Ook krijg je hierdoor een heel duidelijk beeld.

Ook als je eenmaal je moestuin gerealiseerd hebt, blijft het boek een mooie aanvulling. Mede dankzij de mooie afbeeldingen blijft dit boek je keer op keer inspireren.

Een moestuin aanleggen was nog nooit zo makkelijk! Ervaar het zelf en ga ook aan de slag.

De makkelijke moestuin 2.0

Het makkelijke moestuinboek uit deze review is inmiddels alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. Dit komt omdat er een nieuw boek uit is gekomen: De makkelijke moestuin 2.0

Dit boek is zeker een mooie vervanger voor het oude boek. Je bestelt het boek hier:


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: