Gastblog: kokkerellen in je eigen tuin, wat heb je nodig?

Kokkerellen in je eigen tuin

Gastblog: kokkerellen in je eigen tuin, wat heb je nodig?

Wil jij dat ook? Lekker kokkerellen in je eigen tuin?  ‘s Avonds lekker lang buiten zitten, heerlijk in de tuin. Hoe leuk is het dan om gezellig met je gezin, vrienden of familie lekker te eten in de tuin?  Nog even en het kan allemaal weer.

Lekker kokkerellen in je eigen tuin, wat heb je hiervoor nodig?

Het weer wordt beter, de groenten in je moestuin groeien letterlijk als kool. Sappig zomerfruit, knapperig verse groenten en kruiden. Haal het allemaal uit je eigen moestuin.

Eigen groen is gezonder, lekkerder en beter voor het milieu. Nadelen? Eigenlijk maar één: alles is vaak tegelijk oogstbaar. En dan zoek je naar mogelijkheden om al die overvloed aan groen op te krijgen. Nou, die zijn er genoeg. Met uitdelen aan de buren, vrienden en familie scoor je altijd punten. Drogen, laten fermenteren of wecken behoort ook tot de opties. Dat deden je grootouders misschien ook wel. Ideaal om een gezond voorraadje voor in de winter aan te leggen. Wecken, drogen of fermenteren van voedsel is heel leuk om te doen en je raakt makkelijk van je overvloed af.

Buiten koken, waarop?

Maar, er is meer! Wat dacht je van lekker buiten koken? Kokkerellen in je eigen tuin en de meest heerlijke gerechten bereiden met de zon op je bol en de fluitende vogels als achtergrondkoor. Niets is leuker om te doen. Wat heb je nodig? Allereerst een tuin natuurlijk. Of gewoon een groot balkon of een flinke patio. Als er maar ruimte is voor iets om veilig op of in te kokkerellen.

Plaats een barbecue, een steenoven, een rookoven of desnoods een complete buitenkeuken in de ruimte die je ervoor hebt. Natuurlijk zou het allermooiste zijn als je ruimte genoeg hebt voor een echte buitenkeuken. Zo kun je al je ingrediënten op de meest verschillende manieren bereiden. Vlees of vega (groenten, fruit of burgers) grillen op de barbecue.

Een dik belegde pizza in de steenoven en je groenten lekker laten stoven in een tajine. Met ook nog ruimte genoeg om in de tuin alles ter plaatse te wassen en te snijden. Allemaal goed en allemaal lekker.

Gasbarbecue biedt veel diversiteit

Wanneer je iets minder ruim bedeeld bent voor wat je tuin betreft, dan is een grote gasbarbecue wellicht de meest geschikte keuze. De echt grote jongens bieden je veel mogelijkheden. Soms zelfs met een apart deel voor het roken van producten. Ideaal voor bijvoorbeeld vis en kip. Uiteraard kun je op vrijwel elke barbecue iets grillen op een grillplaat. Ideaal om te kokkerellen in je eigen tuin.

moestuin courgette

Snijd eens een aubergine of een courgette in dunne plakken en laat ze langzaam zacht worden op de grill. Dan wat olijfolie, zout en peper erop en smullen maar!

Naast de grill heb je bij grote barbecues dan nog 1 of 2 wokbranders of gaspitten voor het bereiden van bijvoorbeeld gekookte groenten of rijst of pasta in een pan. Nadeel van een barbecue is wellicht dat hij veel ruimte inneemt en ook niet altijd even makkelijk schoon te maken is. Dé gouden en milieuvriendelijke tip voor het schoonkrijgen van een grillrek of plaat? Leg hem een nachtje op de kop in het natte gras. De volgende ochtend schraap je het grootste deel van de aangekoekte bakresten er zo vanaf!

Een pizza gebakken op echt hout, uit je eigen steenoven. Dát is toch ook wel het meest ultieme vakantiegevoel dat je jezelf kunt bezorgen. Steenovens zijn er in allerlei maten. Zelf een maken van klei is ook een leuke optie. De maat bepaal je dan helemaal zelf. Zeg nou zelf, hoeveel ruimte heb je nou helemaal nodig voor een pizza? Maar, wát voor pizza! Als het enigszins past, voeg dan ook een steenoven toe aan je kookassortiment.

Groenten, kruiden en eieren uit eigen tuin

En last, but not least: De groenten! En kruiden. Haal het allemaal uit eigen tuin.

Met een moestuin van zo’n 10 vierkante meter kun je al best veel leuks doen. Groter is altijd goed natuurlijk. Kleiner kan ook, maar dan moet je wel heel bewuste keuzes maken. Zet er bijvoorbeeld snijsla, kleine worteltjes, vrolijke bietjes, geurig uitjes en tomaten in en je moet eens kijken wat je al voor rijke basis hebt. Kruidenpot ernaast voor tijm, basilicum, rozemarijn en dille. Heerlijk op een stukje zalm dat je in aluminiumfolie met wat rode ui en cherrytomaatjes laat garen op de barbecue. Of in de oven.

En heb je wel eens aan eigen kippen gedacht? Met twee of drie kippen heb je al zo’n 15 eieren per week! Maak er een boerenomelet van. Of pannenkoeken. Of doe eens een ei in je soep! Kippen houden je tuin ook nog eens vrij van ongedierte zoals slakken. Onkruid? Pikken ze al op voordat jij het gezien hebt. Maar, ook je jonge slaplantjes eten ze met liefde op voor je…. Zaak dus om ruim voldoende planten te zaaien als je zelf ook wel wat lust. Hou je niet van al dat gegraaf in je tuin? Neem dan niet gravende exemplaren. Of kies voor een parelhoender of Indiase loopeend.

Tuinmeubilair

En waar eet je dan al dat lekkers op? In de tuin natuurlijk! Onder een afdak is het meest ideaal. Beschermd tegen te felle zon en beschermd tegen die toevallige bui. ’s Avonds gezellig met een kaarsje erbij. Of zie je liever goed wat er op je bord ligt? Er bestaan tal van LED lampjes die je naar elke sfeer en elk moment kunt aanpassen.


Heb je ruimte genoeg voor een tuinhuis of overdekte veranda? Bouw hem deze vakantie nog! Let er wel op dat je barbecue, oven of andere kookapparatuur niet te veel ingebouwd raken in verband met brandgevaar. En check of je een vergunning nodig hebt, en wat de voorwaarden zijn bij je verhuurder of vereniging van eigenaren. Ook handig: hou altijd een plantensproeier, emmer water of brandblusser bij de hand.

Eten aan een hoge tuintafel met bijpassende stoelen is het meest prettig als je met mes en vork wilt eten. Flesje wijn erbij, stukje brood op tafel en schaaltje dressing erbij. Of eet je binnen ook altijd  liever gewoon op de bank? Plof dan lekker met je bord in de kussens van je loungeset. Welke stoel, tafel of kooktoestel je ook kiest. Vergeet één ding nooit…Geniet met volle teugen van je oogst, een tuin in Nederland is een fantastisch voorrecht! Veel plezier met kokkerellen in je eigen tuin.

Deze gastblog is geschreven door Bibi Raven.

Ook een gastblog schrijven voor moedersmoestuin.com? Neem dan contact met mij op.


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: