Tuinfotografie: fotograferen in de achtertuin

tuinfotografie fotograferen in de achtertuin

Tuinfotografie: fotograferen in de achtertuin

Categorie : In en om de tuin

Een aantal jaren geleden wilde ik graag een nieuwe camera aanschaffen. Mijn doel was in eerste instantie, naast de foto’s die ik al maakte van de kids edm. om recepten te bedenken, uit te werken en dit te fotograferen. Dit leek mij ideaal voor mijn zakelijke website als gewichtsconsulente. Ik had zelfs het plan om hiervoor een cursus foodfotografie te gaan volgen. Hoe dit plan uiteindelijk veranderde in tuinfotografie, vertel ik je in deze blog.

spiegelreflexcamera

Fotograferen vond ik altijd al leuk om te doen. Dan met name de kinderen. Ook tijdens uitjes en vakanties werden dan de nodige plaatjes geschoten. Een aantal jaren geleden kocht ik een nikon spiegelreflexcamera. Een hele uitgave maar tot de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad.

fotografie nikon

Al een hele tijd stond een spiegelreflexcamera bovenaan op mijn lijstje. De kwaliteit van de gemaakte foto’s zag er bij anderen altijd zo mooi uit. Het leek mij zo gaaf om ook zulke foto’s te kunnen maken.

Wat is een spiegelreflexcamera nu eigenlijk? Een spiegelreflexcamera is een camera met een verwisselbare lens en een spiegelsysteem. Om te fotograferen kijk je door de lens naar je onderwerp. Bij het maken van een foto klapt de spiegel als het ware weg om het licht naar de sensor door te laten.

Het grote voordeel van zo’n camera is de snelheid van het maken van de foto. Bij de meeste andere camera’s heb je last van een afdrukvertraging. Op het moment dat je dus op de ontspanknop drukt om de foto te maken, duurt het net even wat langer voordat de foto daadwerkelijk genomen wordt. Bij een spiegelreflexcamera wordt de foto vrijwel meteen na het maken genomen. Een hele kleine vertraging is hierbij niet meer te merken.

Tuinfotografie

Eigenlijk onstond de tuinfotografie per toeval. Al vrij snel nadat ik de spiegelreflexcamera had ontvangen, zocht ik steeds naar nieuwe dingen om te fotograferen. Op dat moment was het zomer. Een ideale periode met volop inspiratie gewoon bij ons in de achtertuin. De moestuin stond namelijk vol met groenten, bloemen en planten bloeiden volop en in de tuin waren allerlei verschillende soorten vlinders en andere insecten aanwezig. Het ideale decor voor tuinfotografie. Ik wilde ook fotograferen in de achteruin. Zo gezegd, zo gedaan. Al snel werd de macro stand mijn favoriet!

Het was vooral eerst echt allemaal uitproberen maar op een gegeven moment kreeg ik er aardigheid in. Het gaf toch wel een trots gevoel als je net dat ene mooie plaatje had gemaakt.

Roze gerbera tuinfotografie
Roze Gerbera

Vlinders zijn mijn favoriet. En dan proberen om zoveel mogelijk verschillende soorten vlinders op de foto te krijgen:

Distelvlinder
Distelvlinder
vlinder fotografie dagpauwoog tuinfotografie
Dagpauwoog
Citroenvlinder
Citroenvlinder

fotografie vlinders

Zomers heb ik de meeste inspiratie. De winter is niet echt mijn ding. Nu de lente weer is begonnen komt de inspiratie als vanzelf. Naast het moestuinieren ben ik dus alweer lekker aan de slag met fotograferen.

Je eigen foto in de achtertuin

Ik ben graag in de achtertuin. Niet alleen vanwege de moestuin en het fotograferen maar ik hou er ook van om de tuin gezellig te maken. Sinds kort staat de grote tafel weer op zijn plek. Zodra het maar mooi weer is eten we hier altijd aan. We leven dan echt buiten. Dan is het ook zo fijn om weer sfeer in de tuin te maken. Om alle spulletjes weer tevoorschijn te halen die tijdens de winter waren opgeborgen. Veel accessoires gebruik ik dan weer maar ook koop ik er altijd weer wat bij.

Een tijdje terug werd ik benaderd door fotofabriek. Met de vraag of ik een product van hun wou testen. Dit wilde ik maar al te graag! Ik koos voor een canvasdoek. Een canvasdoek die je buiten op kunt hangen. Nu hebben wij wel vaker een canvasdoek gehad maar nog nooit eentje met een eigen foto erop.

Een bloem of een vlinder leek mij wel erg leuk. Het is best nog even een klusje geweest om uit alle foto’s eentje te kiezen. Door de jaren heen heb ik zoveel foto’s gemaakt. Het is uiteindelijk een vlinder geworden. Een van de eerste foto’s die ik gemaakt heb met de spiegelreflexcamera.

vlinder fotografie tuinfotografie

En dit is dan het resultaat van het canvasdoek:

canvasdoek vlinder

canvasdoek met vlinder tuinfotografie

Ik ben onwijs blij met het resultaat. Het was toch eerst wel even apart om je eigen foto zo groots buiten te zien hangen. Het canvasdoek is echt een blikvanger geworden. Bedankt fotofabriek dat ik dit product mocht testen.


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: