Oogsten en bewaren van groenten en kruiden uit de moestuin
Categorie : Informatief Moestuin Tips
Het oogsten en bewaren van groenten en kruiden uit je eigen moestuin is niet alleen praktisch, maar ook ontzettend leuk om te doen. Het geeft je de mogelijkheid en de vrijheid om zelfvoorzienend te zijn door door je eigen gewassen te kiezen, te zaaien en te verzorgen. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met tuinieren, het is ook goed om te weten wanneer en hoe je je groenten en kruiden kunt oogsten en hoe je ze het beste kunt bewaren. In dit artikel geven we enkele praktische tips voor het oogsten en bewaren van groenten en kruiden, zodat je langer kunt profiteren van je zelfgekweekte groenten en kruiden.
Het juiste moment om te oogsten in de moestuin
Het kiezen van het juiste moment om te oogsten is van groot belang. Oogst je te vroeg dan zijn je groenten niet volledig rijp; wacht je weer te lang, dan kunnen ze overrijp worden wat weer ten koste gaat van de smaak. Hier zijn enkele tips om te bepalen wanneer je de groenten en kruiden uit je moestuin het beste kunt oogsten.
Tips voor het oogsten van groenten
En dan is het eindelijk zover: Je groenten zijn klaar om geoogst te worden. Hier kun je lezen wanneer je welke groenten kunt oogsten en waar je even op moet letten:
- Tomaten: Tomaten moeten worden geoogst wanneer ze volledig gekleurd zijn. Ze moeten stevig aanvoelen maar toch een beetje meegeven als je erop drukt. Pluk ze voorzichtig van de plant zonder de vruchten te beschadigen.
- Komkommers: Oogst komkommers wanneer ze diep groen en stevig zijn. Ze moeten ongeveer 15-20 cm lang zijn. Overrijpe komkommers kunnen bitter smaken, dus oogst regelmatig.
- Wortelen: Wortelen zijn klaar om te oogsten wanneer hun oranje top zichtbaar is boven de grond. Trek ze voorzichtig uit de grond, zodat je hun kwetsbare wortels niet beschadigt.
- Courgettes: Courgettes zijn het lekkerst als ze ongeveer 10-15 cm lang zijn. Oogst ze regelmatig om de plant productief te houden.
- Paprika’s: Paprika’s kunnen zowel geoogst worden als ze groen zijn, maar ze zijn vaak zoeter als ze volledig rijp en rood zijn. Snijd ze voorzichtig van de plant om schade te voorkomen.
Tips voor het oogsten van kruiden
Bij kruiden is de timing van het oogsten ook belangrijk voor een optimale smaak.
- Basilicum: Pluk basilicumblaadjes regelmatig om de groei te bevorderen. Oogst voordat de plant gaat bloeien voor de beste smaak.
- Peterselie: Oogst peterseliebladeren als ze groot genoeg zijn om te gebruiken. Snijd ze dicht bij de basis van de stengel.
- Tijm en Rozemarijn: Deze kruiden kunnen op elk moment worden geoogst. Snijd de stengels af en gebruik de bladeren vers of gedroogd.
- Munt: Pluk muntblaadjes regelmatig om de plant vol en productief te houden. Oogst voor de bloei voor de beste smaak.
- Oregano: Oregano is een veelzijdig kruid dat, net als tijm en rozemarijn, op elk moment kan worden geoogst. Snijd de stengels af wanneer de bladeren vol en groen zijn. Voor de meest intense smaak kun je oregano oogsten net voordat de plant begint te bloeien.
Bewaartechnieken voor groenten en kruiden
Nadat je de groenten en kruiden hebt geoogst, wil je er ook langere periode van kunnen eten. Het is daarom nodig om ze goed te bewaren. Hiermee zorg je ervoor groenten en kruiden langer vers blijven en hun smaak behouden. Er zijn een aantal hele fijne en eenvoudige methoden om je oogst te bewaren.
Bewaren van groenten
- Bewaren in de koelkast: Groenten zoals wortelen, bieten, en radijsjes blijven langer vers als ze in de koelkast worden bewaard. Bewaar ze in zakjes waar gaatjes in zitten zodat het vocht goed kan circuleren.
- Invriezen: Veel groenten, zoals erwten, bonen, en spinazie, kunnen goed worden ingevroren om ze langer te kunnen bewaren. Blancheer ze kort in kokend water, koel ze snel af in ijswater, en vries ze vervolgens in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes in.
- Inmaken: Inmaken is een oude techniek die erg populair is om te gebruiken voor het bewaren van komkommers, paprika’s en tomaten. Door azijn, suiker en kruiden toe te voegen in speciale weckpotten, kun je heerlijke ingemaakte groenten maken die lang houdbaar zijn.
- Fermenteren: Een effectieve manier om groenten zoals kool, wortels en radijsjes langer te kunnen bewaren is door deze groenten te fermenteren. Door de groenten in een zoutoplossing te laten fermenteren, ontwikkelen melkzuurbacteriën zich, die suikers omzetten in melkzuur. Dit verlengt niet alleen de houdbaarheid, maar verrijkt ook de smaak en voedingswaarde. Gefermenteerde groenten blijven maandenlang goed wanneer ze op een koele, donkere plek worden bewaard.
- Koel en donker bewaren: Aardappelen en uien kunnen het beste op een koele, donkere plek worden bewaard om kiemen te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen.
Bewaren van kruiden
Voor kruiden zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om ze te bewaren
- Drogen: Kruiden zoals tijm, rozemarijn, en oregano kunnen worden gedroogd door ze in bundels op te hangen op een koele, droge plek. Bewaar gedroogde kruiden in luchtdichte potten. is een eenvoudige methode voor kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano. Door de kruiden in bundels op te hangen op een koele, droge plek, drogen ze geleidelijk uit. Bewaar de gedroogde kruiden in luchtdichte potten voor langdurig gebruik.
- Invriezen: Kruiden zoals peterselie, dille, en basilicum kunnen worden ingevroren door ze fijn te hakken en in ijsblokjesvormen te bewaren met een beetje water of olijfolie. Dit maakt het makkelijk om ze later te gebruiken bij het koken.
- Inmaken: Kruiden kunnen ook worden geconserveerd (ingemaakt) in azijn of olie voor het maken van smaakvolle infusies die in de keuken kunnen worden gebruikt. Dit is een mooie manier om smaak van kruiden te behouden en te gebruiken in dressings of marinades.
Tips oogsten en bewaren
Tot slot hierbij nog wat tips voor het oogsten. Het is het beste om groenten en kruiden in de ochtend te oogsten. Op dat moment van de dag zijn ze het meest gehydrateerd en smaken ze op hun best. Als je aan het oogsten gaat, gebruik dan scherpe scharen of messen. Dit voorkomt dat je de planten beschadigt, waardoor ze gezond blijven en goed kunnen doorgroeien. Zorg er na het oogsten voor dat je gewassen droog zijn voordat je ze opbergt. Droge gewassen zijn minder vatbaar voor schimmel en bederven minder snel. Ook is het slim om regelmatig te oogsten. Hierdoor blijven je groenten en kruiden vers en voorkom je dat ze overrijp worden. Bovendien stimuleert regelmatig oogsten de plantengroei en zorgt het voor een hogere opbrengst.
Oogsten en bewaren van groenten en kruiden
Het oogsten en bewaren van groenten en kruiden uit je moestuin is een fijne manier om zelfvoorzienend te leven. Door te weten wanneer en hoe je groenten en kruiden moet oogsten en welke methoden je kunt gebruiken om je groenten en kruiden te bewaren, kun je langer genieten van de verse smaken van je tuin.
Of je nu kiest voor invriezen, drogen of inmaken, er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kunt genieten van de heerlijke smaken uit je tuin. Kies de manier die het beste bij jou past. Wij wensen jou in ieder geval veel plezier met tuinieren.