Hoe begin je een moestuin?

moestuin beginnen

Hoe begin je een moestuin?

Je wilt graag een moestuin beginnen.

Maar hoe doe je dat? Vorig jaar startte ik mijn eigen moestuintje. Als je hebt besloten om een moestuin te beginnen, sta je voor de volgende keuze: Want waar wil je eigenlijk je moestuin beginnen? Je kunt hierbij denken aan een moestuin op een volkstuintjes complex. Als je dat graag wilt, dan zul je moeten uitzoeken of er in jouw omgeving een volkstuintjes complex is. Hou er rekening mee dat moestuintjes heel erg in zijn. Dit betekend dat er vaak (lange) wachtlijsten zijn voor een tuintje op het complex. Kijk er niet raar van op dat dit zelfs enige jaren is. Dat was voor mij de reden om eerst dan toch maar thuis te beginnen.

Ook als je maar een kleine tuin tot je beschikking hebt, kun je heel een moestuin beginnen. Destijds dacht ik ook dat het nooit ging lukken om een moestuin bij ons thuis te beginnen. Wij hebben namelijk een erg kleine tuin. Door het boek: “de makkelijke moestuin”, van Jelle ben ik gaan inzien dat het juist wel mogelijk is! Dus ook als je maar een hele kleine tuin hebt, een moestuin kan altijd! Zelfs als je alleen maar een balkon hebt, dan nog is het mogelijk! Ik koos voor de vierkante meter tuin. Een tuin, zoals de naam al zegt van een meter bij een meter.

De voor en nadelen van een moestuin aan huis ten opzichte van een moestuin op het volkstuintjescomplex:

  • De afstand oftewel de bereikbaarheid. Achter in je eigen tuin kun je ten alle tijden werken aan je moestuin. Heb je de moestuin elders, dan zul je daar steeds naar toe moeten.
  • De grootte: heb je een grote tuin, dan zal je vast ook een grotere moestuin aan kunnen leggen. Heb je een kleine tuin dan is de ruimte beperkter. De stukken grond op het volkstuintjes complex zijn veelal groot. Dit was voor mij ook een reden om dat niet te doen. Maar als je graag een groot stuk grond wilt om op te verbouwen, dan is het ideaal.
  • Contacten: Op een volkstuintjes complex heb je snel nieuwe contacten. De gezamelijke hobby: “de moestuin” levert je gauw gespreksstof op en je kunt ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.
  • Kosten: In je eigen tuin hoef je geen huurkosten te betalen. Kies je voor een volkstuintje, dan betaal je daar een x bedrag per jaar voor. Dit bedrag is overal weer anders. Vaak gaat dit om een klein bedrag.

Heb je je keuze gemaakt? Als je er voor kiest om in je eigen tuin een moestuin aan te leggen, zoek dan een plekje waar dagelijks voldoende zon is. Minimaal 6 uren per dag. Een afgelegen plek in de schaduw is niet handig.


Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner

Mijn favorieten

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0

%d bloggers liken dit: