5 gezondheidsvoordelen van biologisch eten uit eigen tuin
Categorie : Gastblog moeders moestuin
Biologisch klinkt direct een stuk lekkerder, toch? Wist jij dat er hierbij verschil zit tussen biologisch eten uit eigen tuin en het biologisch eten uit de supermarkt? Er schijnt qua voedsel dat in de schappen in de supermarkt ligt, maar weinig verschil te zitten tussen gangbaar of biologisch. Best verrassend eigenlijk, toch? Ook biologisch eten blijkt vaak bespoten te worden. Wel met zogenaamde natuurlijk afbreekbare producten, maar toch. En zijn de eieren die je koopt met de stempel biologisch eigenlijk wel gezonder? En wat mag je precies verwachten van groenten die als biologisch verkocht worden? De gewone jan-met-de-pet ziet door de bomen het bos niet meer.
Tal van gezondheidsvoordelen door biologisch te eten uit eigen tuin
Eigenlijk is de oplossing heel simpel. Heb je thuis een stukje tuin over? Ga zelf verbouwen! Biologisch eten uit eigen tuin is de oplossing, dan profiteer je van alle onderstaande gezondheidsvoordelen. Het is ook nog eens super leuk! Je hoeft echt geen hectare aan grond te hebben. Zelfs met een moestuinbak kun je je leven een gezondere draai geven.
-
Natuurlijkere groeitijd zorgt voor gezondere groente
Voedsel dat je in de schappen vindt, is doorgaans gestimuleerd om zo snel mogelijk te groeien. Bijvoorbeeld door de grond flink te bemesten of in kassen te kweken. Door de groeiperiode te verkorten maar tegelijkertijd de groeiopbrengst te vergroten, moet het een en ander gebeuren aan minder natuurlijke processen. Terwijl groente dat de tijd krijgt om te groeien, veel smaakvoller is. Als je bijvoorbeeld eens boontjes uit eigen tuin hebt gehad, dan weet je precies wat we bedoelen. Geef de groenten dus de tijd.
-
Verbouwen op voedzame aarde van goede structuur
Het is erg interessant om je te verdiepen in de bodem van je tuin, dé voedingsbron voor alle gewassen. Veel van onze landbouwgronden zijn uitgeput geraakt door intensief gebruik. Dat betekent bijvoorbeeld dat magnesium en andere belangrijke mineralen er steeds minder in te vinden zijn. Dat betekent dat je als consument snel een tekort opbouwt. En dat terwijl bijvoorbeeld een magnesiumtekort veel schade kan veroorzaken. Daarnaast zorgt intensieve bewerking, zoals het ploegen, van landbouwgrond ook voor een slechte bodemstructuur. En dat betekent dat gewassen sneller te lijden hebben onder ziektes, waardoor er bespoten moet worden en gewassen slechter groeien, waardoor er weer extra bemest moet worden. Heb je de vicieuze cirkel al ontdekt?
-
Groente kweken zonder bestrijdingsmiddelen
Vermijd het gebruik van gifstoffen om ziektes en plagen te voorkomen. Zo wil niemand luis op zijn planten hebben, maar mieren en lieveheersbeestjes zijn er juist gek op. Die helpen je graag. Maar ook zijn er gewassen die elkaar beschermen als je ze naast elkaar zet. Oost-Indische Kers voorkomt bijvoorbeeld luis.
En om je wortels niet te laten opeten door de wortelvlieg, plant je er een knoflookplant naast. De natuur werkt zelf ontzettend slim. Wil je toch zelf iets doen? Dan zijn er altijd nog de huis-tuin-en-keuken middeltjes. Ja, het is vaak wel bewerkelijker, maar je weet dan tenminste zeker dat je écht gezonde groente binnenkrijgt. Biologisch eten uit eigen tuin is dus ook nog eens hartstikke gezond.
-
Biologisch tuinieren houd je fit
Een moestuin onderhouden is bewerkelijk, dat is zeker waar. Maar ondertussen houdt het je ook lekker in beweging. Vergeet het kopen van een sportschoolabonnement. Met tuinieren gebruik je alle spieren in je lijf. Zo geef je zelfs een positieve draai aan het onkruid wieden.
-
Opgewekt en sterke botten
Vitamine D hebben we allemaal nodig. In de winter krijgen we daar minder van binnen, omdat ons leven dan voor een groot deel binnen plaatsvindt. Het gevolg is dat je je sneller duf voelt en energieloos. Vitamine D maakt je opgewekt en zorgt ook nog eens voor sterke botten. Waar dit vandaan komt? Zonlicht zorgt voor de aanmaak van deze vitamine in ons lijf. En mocht je een bewolkte dag aangrijpen om maar binnen te blijven, of na een druppel regen te hebben gevoeld naar binnen hollen; Helaas, ook door de wolken en regen heen maakt ons lichaam deze belangrijke vitamine aan.
Starten met biologisch eten uit eigen tuin
Wil je graag beginnen met biologisch verbouwen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Vind inspiratie door het lezen van deze blogs en bekijk eens de producten van Kwekersvergelijk.
Bovenstaande blog is een gastblog. Ook eens een gastblog schrijven voor Moeders Moestuin? Neem dan contact met mij op.